Kváskový chléb
Kváskový chléb
Kvásek
žitná mouka
voda
zavařovací sklenice (7 dcl)
Postup:
1. den
Ve sklenici rozmícháme asi 3 lžíce vody a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko kašovité konzistence. Lépe hustší, kvašením zřídne. Přikryjeme folií, uděláme do ní dírky a necháme na lince do druhého dne
2. den
Na kvásku by měly být vidět malinké bublinky, náznak toho, že se něco děje.Kvásek tedy nakrmíme- přimícháme další tři lžíce vody a mouky, aby ve sklenici bylo opět těstíčko o konzistenci kaše. Necháme v teple.
3. den
Kvásek určitě mírně nakysle voní. Přikrmíme jako 2.den a necháme v teple.
4. den
Kvásek výrazně kysele voní i chutná. Je třeba ho znovu přikrmit.
Když nakrmený kvásek stoupá nahoru , dá se s ním už péct- ochutí těsto a pomůže malinko nakynout, ale na to, aby se chléb dal péct jen z něj a bez droždí, je kvásek stále slabý.
Opravdu silný kvásek je asi až po 14 dnech pravidelného omlazování.
Základní recept na kváskových chléb
30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné mouky
150 g vody
Vše smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme
200 g vody
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
Zakryté necháme 1,5 až 2 hodiny kynout. Následně vyškrábneme na pomoučenou pracovní plochu. Promísíme, zformujeme do bochníku, lehce oválíme v mouce a v ošatce (nebo míse vyložené utěrkou) necháme kynout ještě 20 minut.
Chléb pečeme v rozehřáté troubě s plechem na 210 ⁰C. Je třeba ho vykulit přímo na rozehřátý plech a péct přibližně 45 - 55 minut. Do trouby lze vložit i kastrolek s vodou, potom je třeba dávat pozor na opaření párou při otevření trouby.